Download de brochure voor ons PYLOT Essential platform

Nu ook incidentmanagement beschikbaar

Met ‘Climate Insights’ gaat PYLOT nu ook incidenten vastleggen die het kasklimaat verstoren. In eerste instantie kijkt het programma daarvoor naar afwijkingen in temperatuur en relatieve luchtvochtigheid. Op termijn worden er meer klimaatvariabelen aan Climate Insights toegevoegd. PYLOT introduceerde vorig jaar het ‘big dataplatform’ voor de nationale en internationale hortisector dat breed toepasbaar en gebruiksvriendelijk is.

Nieuws
PYLOT kan incidenten vastleggen die het klimaat verstoren

Dataplatform PYLOT breidt verder uit: nu ook incidentmanagement beschikbaar

Ondanks de besturing door de klimaatcomputer is het niet uitgesloten dat een incident het geprogrammeerde kasklimaat ondermijnt. Een temperatuur of luchtvochtigheid die buiten de ingestelde setpoint van de computer komt, kan schade aan het gewas opleveren. ‘De klimaatcomputer zou op zich moeten bijsturen, maar er zijn altijd situaties waarin dat onvoldoende gebeurt.

Wat Climate Insights doet, is het incident vastleggen en houd daarbij rekening met een aantal onderdelen zoals het gewas type, leeftijd van het gewas, 24 uurs periode, zon instraling en kas type. Een teler kan dan later het moment terugzoeken waarop die situatie zich heeft voorgedaan en kan het incident analyseren, om te voorkomen dat het zich nog een keer voordoet’, legt Marc Rooijakkers van PYLOT het principe van de nieuwe functionaliteit uit. Bijsturen en optimaliseren is eenvoudiger dan ooit.

Vier meetinstellingen

Momenteel kent Climate Insights vier meetinstellingen waarop afwijkingen worden beoordeeld: een temperatuur die te hoog of te laag is, een luchtvochtigheid die te hoog of te laag is. PYLOT heeft de lancering van Climate Insights uitvoerig voorbereid. Hiervoor is een aantal klanten bereid gevonden een eerste versie van het programma te testen. Ook teeltadviseurs zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling. Op basis van de feedback uit de praktijk is Climate Insights verder geperfectioneerd.

Zelflerende algoritmen

Uniek aan Climate Insights is dat het platform gebruikmaakt van zelflerende algoritmen. ‘Het programma kan zichzelf daardoor continu bijsturen. Dat zorgt ervoor dat alleen relevante incidenten worden gemeld en dat het programma niet op alles aanslaat.’ Dat gebeurt doordat telers vastgelegde incidenten van een ‘rating’ gaan voorzien. Grafieken en overzichten van ‘goede’ en ‘slechte’ dagen moeten telers meer houvast geven bij het creëren van een gelijkmatig kasklimaat.

Telers blijven nauw betrokken bij de doorontwikkeling van het incident management. Ook gaan zij mede bepalen welke signalering nog meer moet worden ingebouwd, zoals die van het CO2-gehalte in de kas.

Volop in ontwikkeling

Climate Insights is met directe ingang beschikbaar voor alle gebruikers van PYLOT wereldwijd. De lancering van incidentmanagement volgt vrij snel op die van een andere nieuwe functionaliteit, die van de dag-tot-dag-oogstplanning met Crop Cycles. PYLOT is vorig jaar geïntroduceerd en nog volop in ontwikkeling.

Het dataplatform is in het leven geroepen om data van diverse omgevingen en merken klimaatcomputers te vertalen in bruikbare managementinformatie voor gebruikers wereldwijd. Doelstelling is om telers makkelijker inzicht en overzicht te geven bij het finetunen van hun teeltstrategie. Inzicht en overzicht. Het dataplatform is er in vijf talen voor de vijf hoofdteelten: tomaat, paprika, komkommer, aubergine en sla.

 

Kom in contact met 1 van onze specialisten

Vul uw gegevens in en uw vraag of opmerking. U hoort snel van ons!

Back to top